Nadúvanie – nesprávne jedlo alebo porucha trávenia?

Nadúvanie

Nadúvanie – nesprávne jedlo alebo porucha trávenia?

Mnoho ľudí trpí chronickým nadúvaním, ťažko sa ho zbavujú, spôsobuje im nepríjemnosti, či už doma alebo v spoločenskom živote alebo dokonca majú psychické potiaže alebo stres z nadmerného nadúvania. Ale prečo vlastne vzniká? Nadúvanie je spôsobené nahromadením plynov, ktoré vznikajú v hrubom čreve rozkladom potravy. Môže to byť len príležitostný stav, kedy to má na svedomí najmä naša strava. Spôsobujú ju najmä strukoviny, listová zelenina, niektorá cibuľová zelenina, pšenica a pod. To chronické nadúvanie môže byť spôsobené napr. nadmerným prehĺtaním vzduchu pri prijímaní potravy alebo nedobrým trávením, kedy niektoré tráviace enzýmy v črevách chýbajú alebo sú v nedostatočnom množstve. Vtedy je dôležite diagnostikovať o akú poruchu presne ide.To sa dá najjednoduchšie analýzou odchádzajúcich plynov, ktorých zloženie nám prezradí viac. Ak plyny obsahujú veľa oxidu uhoľnatého, vodíka alebo metánu, tak trávenie neprebieha v poriadku. Tieto zložky sú vedľajším produktom hnilobného procesu. Nafúknuté brucho však môžu mať na svedomí aj vnútorné parazity.