Brezový cukor – nie je cukor ako cukor!

Brezový cukor

Brezový cukor – nie je cukor ako cukor!

Cukor je jed, to ste už určite všetci počuli. Ale naša „západná kultúra“ je jednoducho od cukru závislá. Našťastie však na sladenie našich jedál  a nápojov existujú aj iné riešenia, ako používanie rafinovaného bieleho cukru. Medzi takéto alternatívy patrí aj brezový cukor, inak nazývaný aj xilit, ktorý okrem toho, že dokonale osladí, má aj mnoho pre zdravie prospešných vlastností. Na pohľad je ako kryštálový cukor. V ústach spôsobuje chladivý pocit, nakoľko na rozpustenie využíva teplo okolitého prostredia. Pomenovanie brezový cukor pochádza zo začiatku dvadsiateho storočia, kedy ho vo Fínsku začali vyrábať práve z brezy. Brezový cukor má nízky glykemický index, preto je ideálnym sladidlom aj pre diabetikov. Je vhodný na varenie aj pečenie. Brezový cukor, xilit, a jeho pravidelná konzumácia dokáže odstrániť takmer všetky črevné problémy. Pôsobí aj ako probiotikum, znižuje hladinu pH v hrubom čreve, vďaka čomu sa môže zvýšiť množstvo dobrých baktérií v črevách. Nakoľko baktérie, ktoré a bežne nachádzajú v ústnej dutine, ju nevedia rozložiť, dokáže bojovať aj proti zubnému kazu. Brezový cukor je teda najideálnejším „partnerom“ pre každého, kto miluje sladkú chuť a svoj život si bez cukru nevie predstaviť. Cukor je síce jed, ale neplatí na všetky druhy.